さてさて実は最初に焼いたパンは上手くいったんだけど、その後は失敗続きだったノブヒェン窯でのパン作り。
Well, tell you the truth the first one I baked was the best. And I’m still learning about nobu-chen.
無謀にも三回目から天然酵母パンに挑戦、発酵の具合を掴めたのはだいぶ後のこと。でもパラダイスのフレーバーを味合うとドライイーストにはもう戻れないのだ。
Then I recklessly challenged to use natural yeast after a few bake. With paradise yeast(apple yeast) the flavor got another level so we never go back to use dry yeast.
ノブヒェン窯と七輪の相性は中々難しい、炭の量での火力調整は経験が必要で外をカリッと仕上げるのが難しい。30~40分焼いて最後は匂いで判断。
Baking with a shichirin stove need some experiences of course. Basically load many charcoals and wait for 30 to 40min then I check the smell. When I smell bit of burn I’ll wait a couple of minutes.
あと七輪は外で使うので風の影響が出る、そこで古いアルミ鍋を加工して風防を追加。まだまだ研究の日々は続く!
Also added a windshield made out of an old aluminum pod. Baking become daily routine for me and I love it!
我が家の基本レシピ 捏ねないノブヒェン
薄力粉 150g
全粒中薄力粉 50g
塩 4g
米油 15g
パラダイス酵母 130g
全部をボールに入れて箸で混ぜる、ほぼ捏ねないで纏める(生地は緩め)→発酵開始(放置)
Homemade artisan bread
weak flour 150g
whole wheat middle flour 50g
salt 4g
rice oil 15g
paradice yeast(apple yeast)130g
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