近所の奥さんはたけのこが大好き。
たけのこの瓶詰めは真空にしておけば、一年は持つよ~と教えてくれた。
やり方を教えてあげるから都合のいいときにいつでもいらっしゃいと声をかけていただき、いってきました!
たけのこの瓶詰め教室。
Our neighbor loves Takenoko, baby bamboos.
Canning baby bamboo is easy and preserves it for over a year she said.
Also she told me that I could stop by anytime and she could tell me how to can it.
灰汁抜きしたたけのこを、煮沸した瓶に詰めて口のぎりぎりまで水を入れる。
Put baby bamboos(boiled) into jars then fill up with water.
蓋はきっちり締めたところから少し緩めた状態にして、鍋に入れ、水を蓋のすぐ下側の高さまで注ぎ入れて火にかける。
沸騰してから30分測る。
Put the jars in a pot and fill up with water right below the tab. Tabs are set little loose.
Boil them for half hour.
30分経ったら瓶詰めを取り出し、緩めていた蓋を固く締め直す。
そして、再び瓶を鍋に入れ、水を蓋の下側の高さまで注ぎ入れて火にかけ、沸騰してから30分。
Take the jars out and tighten the tabs then put them back in the pot. Do the same process again in the pot.
鍋から取り出した瓶詰めは逆さにして置き、冷めるまでそのままにしておく。
これで瓶詰めが完成!
After another half hour, take them out and place them upside down. Leave them until cool down.
That was it for homemade canning!
手前にあるのはワラビ!
ここのご主人が生まれてはじめて自分の土地に生えるワラビを取りに行ったらこんなに採れたとのこと。
次々生えているから採るのが楽しくてな~と嬉しそう。
Brackens are in the ball. Her husband went to get bracken on his land in the first time in his life. He said it was fun and he kept taking them this much.
教えてもらいに行ったのに、お昼ももてないしていただき、焼きたてのキッシュをご馳走になりました。
そして、ここの奥さんが入れるコーヒーは絶品でブラックコーヒーが苦手な私やコーヒーを好まないノブもお邪魔するといつもご馳走になるほど!
She cooked quiche while waiting them to cool down. And it was delicious! I got the recipe of it off course.
And she drips coffee really well too. I’m not fun of black coffee and Nobu doesn’t drink coffee at all. But her coffee is special that we both enjoys any time we visited her.
たけのこの瓶詰めができ、美味しいランチとコーヒーもご馳走になり、お土産にたけのことワラビの煮物までいただき、心もお腹も満たされたひと時でした。
この土地に住みはじめて3ケ月ほど。
少しずつ近所の方との交流も増え、ここでの暮らしが楽しくなってきましたよ。
Kei
Well I learned about canning, had yummy lunch with special coffee and got the recipe. She cooked brackens with baby bamboos for us to take out. What a day I enjoyed so much!
We’ve been here for three months. Slowly we get to know neighbors and our life gets more and more fun!
コメントを残す